Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Engelbertus Jacobus Lammers (1915 - 2000)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Engelbertus Jacobus Lammers
Persoonsinformatie
Volledige naam Engelbertus Jacobus Lammers
Roepnaam Bertje
Geboorteplaats Sint Michielsgestel
Geboortedatum 8 februari 1915
Overl.plaats Schijndel
Overl.datum 14 april 2000
Partner(s) Adriana (Jaantje) van Delft‏‎
Beroep(en) aannemer
Bidprentje Engelbertus Jacobus Lammers (1915-2000).jpg

Adriana van Delft (1919-1996).jpg

Engelbertus Jacobus (Bertje) Lammers.[1]

Het metselen heeft deze aannemer geleerd tijdens de bouw van een klooster te Tilburg door aannemersbedrijf van der Zanden te ’s-Hertogenbosch.
Daags voordat hij veertien jaren zou worden zei de aannemer hem, als je morgen met de lange broek komt mag je voortaan metselen. Men kan zich voorstellen hoe een moeder te Sint-Michielsgestel zich tot diep in de nacht beijverde, om haar zoon ’s morgens in de gewenste kledij naar het werk te kunnen laten fietsen.
Toen hij goed en wel 16 jaar oud was, trad hij met twee zijner broers reeds als zogenaamde duizendpoter op. Dit was bij de bouw van het huidige woonhuis van secretaris Verhagen, door de aannemer Adr. de Wit. Het was ook in die tijd, dat Lammers in de avonduren de tekenschool te Vught bezocht.

Tijdens de bezettingstijd werd ook Lammers gedwongen tewerkgesteld in Frankrijk. Onder zijn toezicht moesten daar grote “lagers” gebouwd worden door arbeidskrachten van allerlei nationaliteiten. Toen de geallieerden in 1943 een schijnaanval op Frankrijk deden, werd hij met de overige werkkrachten terstond geïnterneerd. Onder zeer benauwende omstandigheden wisten zij daar ná een dag en een nacht te hebben doorgebracht, te ontsnappen. Hij ontmoette korte tijd daarna een rasechte smokkelaar, die hem verzekerde, dat hij des avonds nog in Roosendaal zou staan, als hij tien pond tabak in zijn werkkoffertje zou medenemen. Per trein en per bus werd de reis gemaakt. Door de bossen ging het over de Nederlandse grens. Met de trein naar Den Bosch reizende kon men daar niet uitstappen, omdat te veel “Duitsers” op het perron stonden. Gelukkig moest de trein, even vóór het station Boxtel stoppen. Toen vluchtte hij hals over kop het spoorwegemplacement af. Te voet bereikte hij verder de ouderlijke woning.

Toen de bevrijding kwam, woonde hij reeds in Schijndel en daar was volop werk voor hem. Terstond werkt ook hij in de hem toegewezen wijk aan het waterdicht maken der getroffen panden.
Weldra had hij in de persoon van Sjef van Tartwijk een bekwaam compagnon gevonden.

Aanvankelijk maakten zij herstelwerk. Hun eerste gezamenlijke nieuwbouw was een woonhuis aan de Zuid-Willemsvaart in 1947.
Tien duplexwoningen (20 woningen) bouwden zij in de Van Berghenstraat.

Sinds 1 april 1950 werkt Lammers alleen. Meerdere werken heeft hij in Schijndel gebouwd. Genoemd worden een tweetal cafés, meerdere boerderijen en middenstandswoningen, in en buiten zijn woonplaats. Een complex van vier middenstands- en een dokterswoning werd door hem te Hedel opgeleverd.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemblad Rond die Cluse 2019-1, jaargang 26, bladzijden 19 en 20