Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Eekelhof

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Eekelhof[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 14 oktober 1966.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Eekelhof.
Voor meer details klik hier.
Eekelhof.
Voor meer details klik hier.
Eekelhof.

De aanduiding “Lariestraat” als wijk is ten gevolge van uitbreiding bebouwing en voor een goede oriëntering moeilijk te handhaven.
Op een oude kadasterkaart staat de weg lopende vanaf de Elschotseweg naar de Steeg bij het rioolzuiveringsstation aangeduid als Lariestraat, de weg lopende vanaf deze weg naar de Houterdsedijk langs bedoelde zuiveringsinstallatie als den Heuvel.
Het andere gedeelte lopende vanaf de Lariestraat naar de Houterdsedijk, uitkomend bij de zogenaamde brandkuil, vormt de grens van gronden, welke op een oude kadasterkaart als Eekelhof staan aangegeven.

Raadsbesluit 12 maart 1987.[bewerken | brontekst bewerken]

Het vaststellen van een duidelijke huisnummering voor de nog te bouwen woningen aan de Lariestraat, richting Steeg, stuit op moeilijkheden.
Thans bestaat de Lariestraat uit diverse weggedeelten welke haaks op elkaar staan en niet goed aaneensluiten voor één straatnaam.

Het gedeelte van de Lariestraat dat gelegen is in het verlengde van de Eekelhof krijgt dezelfde naam.
Eerder raadsbesluit van 29 juni 1954 ingetrokken.

Aanvullende informatie:[2][bewerken | brontekst bewerken]

Anders dan de naam doet vermoeden is hier geen sprake van een hof. De Eekelhof is een lange straat die loopt van de Steeg tot aan de hoek Hopkuil-Elschotseweg. Het is een oude naam. Al in 1400 is er sprake van een Eekelhof in het buurtschap Elschot. Eekelhof betekent zoiets als "stuk grond omgeven door eikebomen". Het voorvoegsel "eek" ( = eik, eikenschors) zie je bijvoorbeeld ook terug in een woord als "eekhoorn". Het is ook een woord dat echt bij Schijndel hoort. Niet voor niets voert de gemeente een jonge eik in haar wapen. De schors van de eik werd gebruikt in de leerlooierij. En zo verdergaand kunnen we ook weer een link leggen met de naam "Schijndel" die inderdaad "schorsbos" betekent. De naam is samengesteld uit "skin" (schors) en "lo" (bos). Eekelhof is ook de naam van de woonvorm voor lichamelijk gehandicapten die hier gelegen is. Aan deze weg lag tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw nog een brandkuil, een fenomeen wat bijna uit Schijndel verdwenen is, maar eertijds een veelvoorkomend verschijnsel was. Een mooi voorbeeld van zo'n brandkuil is nog altijd te vinden aan de Putsteeg.

Bewoners van de Eekelhof in 1967[3]:[bewerken | brontekst bewerken]

De Eekelhof behoorde bij de Servatiusparochie centrum.

Nr. Voornaam Tussenvoegsel Achternaam Opmerking
2 Adr. G.H. Goijaarts
7 Jan J. Santegoeds
9 M.C. Verhagen
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 3 februari 2011
  3. Huisnummerregister Schijndel 15 april 1967 (BHIC 4514/4515)