Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Edisonweg

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Edisonweg[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 14 oktober 1977.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Edisonweg.
Voor meer details klik hier.
Edisonweg.
Voor meer details klik hier.

Thomas Alva Edison (1847 – 1931) was een bekend Amerikaanse uitvinder.
Hij heeft vele ontdekkingen gedaan op telegrafisch gebied.
Daartoe behoren onder andere de koolmicrofoon en de fonograaf.
Voorts bracht hij vele verbeteringen in de dynamo’s en in de electrische schakelapparatuur.
Hij verwierf grote bekendheid door de uitvinding van het electrische gloeilicht.

Besluit burgemeester en wethouders 29 februari 2000.[bewerken | brontekst bewerken]

Deel Edisonweg wordt gewijzigd in Galvanistraat.

Besluit burgemeester en wethouders 30 januari 2007.[bewerken | brontekst bewerken]

Edisonweg wordt doorgetrokken.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

De Edisonweg is een deel van de ontsluitingsroute van het Schijndelse industriegebied Duin en betreft het stuk tussen de Duinweg en de Van Leeuwenhoekweg. Aangelegd eind jaren zeventig van de vorige eeuw, ontstond op de plek waar eerst een noodvliegveld en later een motorcrossbaan hadden gelegen, de belangrijkste vestigingsplaats voor kleine en grote industriële bedrijvigheid in Schijndel, waarbij in het begin vooral een belangrijke rol was weggelegd voor houtverwerkende ondernemingen en bouwbedrijven. Het bedrijventerrein Duin is een plek waar belangrijke wetenschappers hun eigen straat hebben gekregen.
Thomas Alva Edison (1847 - 1931) was een dove Amerikaanse uitvinder en zakenman, die zijn fortuin maakte door uitvindingen op te kopen en de octrooien op zijn eigen naam vast te leggen. Als deze succesvol bleken, perfectioneerde hij ze en nam ze in productie. Hij had, al doet zijn naam anders vermoeden, Nederlandse voorouders. Zijn overgrootvader, John Edison, was rond 1730 uit Nederland naar New Jersey geëmigreerd. Zijn grootste bijdrage aan de vooruitgang was misschien wel het onderzoekslaboratorium dat hij in Menlo Park, New Jersey liet bouwen. Dit was het eerste laboratorium dat speciaal was opgezet om nieuwe dingen te ontwikkelen en technologische vooruitgang te boeken. De gloeilamp (1879) en de fonograaf (1877) zijn twee van zijn bekendste producten.
Edison liet ook veel onderzoek doen op het gebied van de telegrafie. In 1883 ontdekten onderzoekers het naar hem genoemde Edisoneffect, de stroomovergang in vacuüm tussen een gloeidraad en een metaalplaat, welke ontdekking van belang was voor de ontwikkeling van de elektronenbuizen. Edison speelde ook een belangrijke rol bij de totstandkoming van de techniek van de film. Zo maakte hij in 1888 samen met William Kennedy Dickson de eerste filmprojector, de kinetoscoop. Hun uitvinding bevatte een doorlopende 35 mm-filmstrook met afzonderlijke beelden. Als deze beelden één voor één kort achter elkaar werden belicht ontstond de indruk van bewegende beelden.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 26 augustus 2010