Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Dronkaard de laan uit gestuurd

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Schout en schepenen van Schijndel melden dat twee inwoners zijn opgeroepen om een getuigenis der waarheid te komen afleggen.
Het zijn achtereenvolgens Thomas, de zoon van schout Aert Janssen van Helmont [25 jaar oud] en Peter de zoon van vorster Jan Joris [26]. Ze leggen hun verklaring af over een zekere Marten van Schoonenbergh, ruiter in een compagnie onder aanvoering van de Graaf van Swartenburch.
Op de 18e augustus komt hij ten huize van de schout aangereden met twee karren met maar liefst vijf soldatenvrouwen en een kind en is driftig op zoek naar onderdak. Schout Aert van Helmont had blijkbaar niet zo’n behoefte aan dit soort gasten, wimpelde hem af en zou zorgen voor een ander logeeradres.
Hij laat door een van zijn knechten het gezelschap begeleiden naar een andere herberg, welke melden de archieven niet.
Schijndel had er in die tijd overigens geen gebrek aan als we denken aan De Zwaan, De Valk, De Drie Haringen, De Drie Kronen, Hotel de Gouden Leeuw, Het Klaverblad, De Koperen Knop, De Moriaan, De Rode Molen onder Wijbosch, De Roskam, Sint Barbara, Sint Anthonis, De Keulse Kar, De Roode Leeuw, Herberg De Wildeman, De Roos, De Arend etc. om de belangrijkste te noemen.
In ieder geval had men daar voldoende kost en drank op voorraad om die soldaat met zijn gevolg van logies te voorzien. De volgende morgen schijnt Schoonenbergh weer vertrokken te zijn.
Wat er zich die nacht heeft afgespeeld, daarover lezen we in het schepenbankarchief verder niets. Wel sluit het verslag van de secretaris met de mededeling dat de soldaat op een gegeven moment stomdronken of ladderzat wordt aangetroffen in de stal of schuur van schout Van Helmont. Die maakte Schoonenbergh echter onomwonden duidelijk dat hij daar allesbehalve van gediend was en riep hem toe: “Gij dronckaert maeckt u van hier!”. Wie weet is daarop nog een schermutseling gevolgd, wie zal het zeggen!