Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

De straat waarin u woont Plein 1944 - Europalaan - Rooiseweg

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De straat waarin u woont Plein 1944 - Europalaan - Rooiseweg[1][bewerken | brontekst bewerken]

Na de centraal gelegen Hoofdstraat en de uitvalsweg in westelijke richting Boschweg nu de zuidelijke uitvalsweg richting Sint Oedenrode, Plein 1944, Europalaan en Rooiseweg.

Plein 1944 - Europalaan - Rooiseweg. Drie deel-benamingen voor wat rondom de jongste eeuwwisseling "De Rooisedijk" of ook wel "den Heikant" werd genoemd; alles wat vanaf Jansen de Wit (voormalige kousen- en sokkenfabriek) in zuidelijke richting gelegen was werd "Den Heikant" genoemd.

Een term die zeker in het begin van deze eeuw ook veelvuldig gebruikt werd was: "bê den handwêzer" of "vurbê den handwêzer". Gedoeld werd op de ANWB-handwijzer die tot enige jaren na de Tweede Wereldoorlog stond op het punt waar nu het gazon begint gelegen tussen de Molenstraat en de Korte Heikantstraat. Tot in de jaren van de wederopbouw (1944 - 1950) bleef die handwijzer plaats bepalend. Daar splitste de Hoofdstraat in een weg naar het Wijbosch en een weg naar Sint-Oedenrode. De laatste weg, in de volksmond dus de Rooisedijk geheten, was een weg die in 1849 verhard was met grind en later in 1855 beklinkerd met de zogenaamde "kinderkôpkes".

"Diejen handwêzer" was in het Schijndel van weleer een zeer markant punt. In de nabijheid daarvan lag een "opslagplaats" van Canidassen (Canadese populieren), waarvan in de klompenmakerij van Van Rullen en later in die van Franske Mathijssen klompen gemaakt werden. "Daorop die böom" werden vooral op de zomeravonden door de jongeren ellenlange gesprekken gevoerd, nieuwtjes verteld en niet te vergeten liederen gezongen. In de beginjaren van deze eeuw waren het de families Mathijssen, Van Tartwijk, Van de Maat, Van Herpen en Doleweerd die daar op die böom al of niet meerstemmig de oude en nieuwe levensliederen (smartlappen) zongen.

De Rooisedijk[bewerken | brontekst bewerken]


De Dijk naar Sint-Oedenrode honderdtachtig graden omgedraaid, dus de richting vanuit Sint-Oedenrode naar Schijndel, geeft dan het volgende beeld. Deze weg krijgt in Schijndel aansluiting op een weg komende uit oostelijke richting (Koeveringse molen) en gaande naar westelijke richting. Het westelijk gerichte deel is de tegenwoordige "Heikantstraat". We zien dus dat de "Dijk naar St. Oeden Rode" directe aansluiting heeft met de "grote wegh" van weleer, nu de "Hoofdstraat". In de periode van de Tiendenkaart, toen Schijndel in diverse clampen werd ingedeeld, was deze weg in clamp 55 gelegen tussen "De Drie Haringen" en "de Pleijn". De weg heeft dan ook aansluiting op de weg naar het Wijbosch (Weibosch). De vermelde namen: Rooiseweg, Heikantstraat, Hoofdstraat, Wijbosscheweg, Molenstraat geven de benamingen weer anno 1895. Die straatnamen bestonden toen dus niet. In de "Molenstraat" stond zelfs nog geen molen. Ook Molen De Pegstukken was er nog niet. Tijdens de "tramjaren" (1898 - 1932) was deze laatste situatie vrijwel nog gehandhaafd. De Tram liep door de "Groote Straat" via het "Vörske" naar de Rooisedijk, waar zich ook de remise bevond. Toen Schijndel in 1937 overging tot het vaststellen van officiële straatnamen kwam de naam Stationsstraat tevoorschijn. Hierop kwam op 9 april 1941 een correctie. De naam Stationsstraat zou gelden voor het gedeelte vanaf H. van de Steen (slagerij) tot de spoorwegovergang " in den Provincialen weg Schijndel - St. Oedenrode".

Europese gedachten.[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat in de eind vijftiger jaren het "Europese denken" zich ging manifesteren, meende de gemeenteraad van Schijndel, overigens mede op landelijk advies, dat er een Europalaan moest komen. De Stationsstraat werd daarom in 1958 gewijzigd in Europalaan. Overigens was er in het traject Stationsstraat al eerder een wijziging aangebracht, en wel op 5 oktober 1956. De aanleg van een nieuw gedeelte provinciale weg gelegen tussen de Hoofdstraat en de Stationsstraat had tot gevolg dat er aan weerszijden van dit stuk provincieweg een Stationsstraat lag. Burgemeester en wethouders deelde aan de gemeenteraad mede dat dit niet juist was. Zij stelden daarom voor om het gehele complex daar als één plein te zien en aan dat plein de naam "Plein 1944" te geven. Deze naam zou ook een herinnering vastleggen aan de bevrijdingsactiviteiten van Wereldoorlog II. Met de in 1958 vastgestelde naam Europalaan verdween dus de naam Stationsstraat definitief. Wat overbleef als herinnering aan de spoorlijn is de Spoorlaan, een zijstraat van de Europalaan. Tegenover de Spoorlaan is de Sportparklaan gelegen.

Juist vóór de spoorwegovergang vinden we nog de Parallelweg. De oude naam Rooisedijk is op 29 juni 1954 officieel vervangen door Rooiseweg en deze reikt dan vanaf de overweg tot aan de Schijndelseweg (Sint-Oedenrode).In de raadsvergadering van 29 juni 1954 werden ook de namen van de verscheidene toen nog in zwang zijnde buurtschappen bevestigd, zoals o.a. de hier gelegen Rooise Heide.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemkundeblad zesde jaargang nummer 2 bladzijden 13 tot en met 22