Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

De straat waarin u woont Hoofdstraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoofdstraat[1][bewerken | brontekst bewerken]


De naam Hoofdstraat dateert officieel uit 1937, zoals we zien vermeld in de "Toelichting bij het raadsbesluit d.d. 26 augustus". Als motivatie wordt vermeld: "Deze straat is in de volksmond steeds zodanig genoemd, echter ook wel “De Straat” en de “Grote Straat". Ook is de aanduiding “Weg naar Sint-Oedenrode” aangetroffen.

Oude ansichtkaarten
In de zeer uitgebreide collectie "oude ansichtkaarten" van Bert Vervoort† zijn naast de bovenvermelde namen ook nog enkele andere aanduidingen aangetroffen. Bij de 49 ansichtkaarten van de Hoofdstraat vinden we éénmaal vermeld "Heikantstraat". Tot in de jaren veertig van de 20e eeuw werd alles wat verder lag dan Jansen de Wit als "Den Heikant" beschouwd. De eerder genoemde ansichtkaart "Heikantstraat" is van ca. 1906-1910 en heeft als poststempel 1919. In de collectie Vervoort zijn verder 3 kaarten met de opdruk "Grootestraat" en 13 kaarten met de opdruk "Groote Straat" gevonden. Ze zijn gedateerd 1906-1907. Ook hanteerde men de naam "Dorpsstraat". In bovengenoemde collectie zitten drie kaarten met de aanduiding "Dorpsstraat" (1911-1915 en 1936). In de uitgave "Schijndel in oude ansichten" duiken zowel de naam "Dorpsstraat" als "Gro(o)te Straat" op.

Collectie van Bokhoven
Verder terug in de geschiedenis van Schijndel werd voor de huidige Hoofdstraat ook de naam "Regtestraat" gebruikt. In de collectie van A.J.L. van Bokhoven zitten talrijke notities uit notariële aktes die melding maken van "De Regte Straat", gelegen onder het Lutteleinde. Het betreft hier aktes opgemaakt door notaris Jan Gijsbert van Beverwijk in de tweede helft van de achttiende eeuw. Uit dezelfde periode dateert de “Caarte Figuratief (1757). Daarop vermeldt landmeter F. van de Weyer de naam "Grooten Wegh".

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemkundeblad vijfde jaargang nummer 1 bladzijden 15 tot en met 19