Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

De Schild

Uit Schijndelwiki
Versie door Jan van Weert (overleg | bijdragen) op 21 apr 2022 om 13:19
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Schild[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 12 maart 1983.[1][bewerken | brontekst bewerken]

De Schild.
Voor meer details klik hier.
De Schild.
Voor meer details klik hier.

Bij besluit van 4 oktober 1979 heeft de gemeenteraad de straatnamen vastgesteld voor het bestemmingsplan Grevekeur.
Door uitbreiding van het bestemmingsplan en verdichting van de bebouwing is de situatie onoverzichtelijk geworden.
Dit geldt vooral ten aanzien van de straten Oliemolen en Grevekeur, vanwege het grote aantal vertakkingen. Met het oog op de vindbaarheid en oriëntatiemogelijkheid is het gewenst namen te geven welke in dezelfde sfeer liggen als de straatnamen.
De in het oostelijk deel van het bestemmingsplan te geven straatnamen zijn verwant aan de bestaande straatnaam Oliemolen.
De in het westelijk deel van dit plan te geven namen liggen in de sfeer van de bestaande straatnamen Grevekeur en Bremert. Deze oude veldnamen zijn door de streekarchivaris opgediept uit de archieven.

De Schild betekent land in de vorm van een wapenschild.
Deze benaming komt reeds in dit gebied voor in het jaar 1414.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

Op het eerste gezicht een wat vreemde naam voor een straat. Wie het woord "schild" hoort denkt immers al vlug aan die regel van het Wilhelmus, het begin van het zesde couplet: Mijn schild ende betrouwen", maar daar heeft De Schild niets mee te maken. Of toch wel? De naam De Schild, tegenwoordig een doodlopende zijstraat van de Grevekeur, komt al in het Middeleeuwse Schijndel voor, in het Oetelaar, maar over de betekenis van deze benaming tast men nu nog in het duister, zo blijkt uit wat Henk Beijers hierover te melden heeft in het boek Het Schijndelse Landschap. Volgen sommige geleerden zou het gaan om "een schildvormige verhevenheid in het landschap, een wat hogere zandkop". Ook is een hypothese ontwikkeld over deze schildvormige landschapspatronen in de kern van oude nederzettingen, veelal in de directe omgeving van het kerkgebouw. Ze zouden kunnen verwijzen naar restanten van oude Frankische herenhoven. Een andere verklaring is de vernoeming naar het veel voorkomend schildkruid, een volksnaam voor bepaalde plantensoorten onder andere de stinkende gouwe en glidkruid. Heel overtuigend wil het allemaal niet worden en misschien is de naam wel aan iets heel anders ontleend. Het woord "schild" heeft immers meer betekenissen. Er is ook een sterrenbeeld met deze naam (Scutum) en in de geologie heeft "schild" volgens wikipedia betrekking op een groot aaneengesloten deel van een continent waar zeer oude gesteenten "dagzomen", dit wil zeggen aan de oppervlakte komen. En dan is er nog een Middeleeuwse munt die de naam van "schild" draagt. Het gaat dan om de écu (= schild) die in 1263 verscheen en zo werd genoemd omdat daarop een wapenschild staat afgebeeld. Later werd deze munt ook in Nederland ingevoerd en werd daar "schild" genoemd. Ook de escudo, de voormalige Portugese munteenheid heeft eenzelfde achtergrond. Tenslotte staat "schild" in de bouwkunde nog voor "driehoekig dakvlak".

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 28 juni 2012