Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Celeritas

Uit Schijndelwiki
Versie door Jan van Weert (overleg | bijdragen) op 8 jul 2022 om 12:47
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dameskorfbalvereniging Celeritas[1][bewerken | brontekst bewerken]

Opgericht 1953.
Per 1 juli 2021 met Dames Korfbalvereniging Avanti gefuseerd tot (Vooruit Met Snelheid) V.M.S. ‘21.

Beginjaren[bewerken | brontekst bewerken]

In de beginjaren vijftig als Jet Geerkens les geeft aan de meisjesschool in Wijbosch beseft zij dat er voor de meisjes iets leuks te doen moest zijn. Samen met pastoor A.J.E. Vissers en schoolhoofd zuster Adrianette zorgde Jet ervoor dat die meiden konden gaan korfballen. Jet bedenkt ook de naam Celeritas (Latijn voor snelheid). In het begin werd er ook nog getraind in de kelder van de kerk. Buiten moesten bij aanvang van de wedstrijden nog wel eens de koeienvlaaien en molshopen geruimd worden voordat met spelen gestart kon worden. Bij gebrek aan een eigen veld wordt in de beginjaren bij thuiswedstrijden de bezoekende club bij de kerk opgewacht zodat deze naar het, op dat moment in gebruik zijnde, veld gebracht kan worden. Lange tijd is Celeritas de enige sportvereniging in Wijbosch.
De meisjes van toen kunnen zich nog goed herinneren dat twee keer op zondag naar de kerk gaan voor de komst van Celeritas heel normaal was maar niet meer nodig was als je op zondagmiddag een wedstrijd mocht spelen.

Kampioen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1956 behaalde Celeritas de overwinning op het toernooi van alle kampioenen van de verschillende districten. Hierdoor mocht men zich landskampioen noemen van de derde klasse. In 1958 stond het vaandelteam al in de 1e klasse. Een ander hoogtepunt was o.a. het Nederlands kampioenschap van het juniorenteam in het seizoen 1995/1996.
Dieptepunt was de verloren zaalfinale bij de senioren in seizoen 1994/1995 tegen Swift. Kampioen in de hoofdklasse was echter al een hele prestatie voor zo´n klein clubje uit het Wijbosch.

Celeritas op toernooi in Empel

Deze foto is in 1957 tijdens een toernooi in Empel gemaakt waar de dames per fiets naar toe waren gereisd. Zo deden ze dat bij alle uitwedstrijden.
Bovenste rij: 1 Ad van Osch (trainer), 2 Joke Korsten, 3 Betsy van den Heuvel, 4 Annie van Heertum, 5 Riek Eymberts, 6 Sienna Kuenen, 7 Bertha van de Schoot, 8 Marietje Santegoeds, 9 Mien Bolwerk.
Onderste rij; 10 Petra van Laar, 11 Annie van den Heuvel, 12 Ria Korsten, 13 Marietje Kuenen, 14 Riek Smits, 15 Mien Hoogzaad.











Opening accommodatie Celeritas aan de Zandkantsestraat

Na 11 jaren gebruikt gemaakt te hebben van terreinen van WEC en RKSV Schijndel heeft de vereniging (70 dames) nu een eigen terrein 120 meter lang en 40 meter breed (speelterrein en oefenveld) met een eigen accommodatie aan de Zandkantsestraat (nu Loosbraak) Het terrein wordt ingezegend door pastoor W. Hanegraaf en het openingswoord is van voorzitster mevr. Claassen. De openingswedstrijd wint Celeritas met 1-0 van Avanti.


Foto 1957, inzegening velden aan de Zandkantsestraat. Met o.a. pastoor Hanegraaf.







Dieptepunten[bewerken | brontekst bewerken]

In 1968 begint Celeritas mede door het 15 jarig bestaan met 113 leden. In 1969 loopt dit echter terug naar 47 (laagste aantal ooit) en ook het vinden van een geschikte trainer blijkt een probleem. Een fusie met Dames Korfbalvereniging Avanti en Alico wordt zelfs overwogen!
Halverwege het seizoen 74/75 dreigt de club te moeten stoppen door een gebrek aan speelsters en een trainer/coach. Dankzij Theo van der Leest en een aantal nieuwe speelsters wordt er een nieuwe start gemaakt. Ook in 2000 gaat de club bijna ter ziele (zoals bij veel verenigingen) door een tekort aan kaderleden.

35 jarig jubileum[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat het terrein aan de Zandkantsestraat in 1986 is verkocht wordt gedurende 2 jaar gebruik gemaakt van de het complex van WEC.
Na jaren te hebben onderhandeld met de gemeente kan in 1988 bij het 35 jarig jubileum de nieuwe accommodatie ´t Braakske (aan de Veghelsedijk) in gebruik worden genomen. Het is genoemd naar het braakliggende terrein wat het eerst was. Het is tevens het jaar dat de buitencompetitie overstapt van het drie-vaks naar het twee-vaks systeem.

Gouden jubileum[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het gouden jubileum in 2003 komen de 100 leden uit Wijbosch en Eerde en vormen deze 2 seniorenteams 1 recreantenteam en 6 jeugdteams. Na jarenlang op hoofdklasse niveau gespeeld te hebben wordt de degradatie naar de overgangsklasse als tijdelijk gezien.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Documentatie sportverenigingen heemkamer