Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bunderstraat 66-68: verschil tussen versies

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 72: Regel 72:
Tevens is het van cultuurhistorische waarde in de breedste zin van het woord.<br>
Tevens is het van cultuurhistorische waarde in de breedste zin van het woord.<br>


== '''Fotoalbum''' ==
Fotoalbum [https://www.heemkundekringschijndel.nl/collectie/beeldmateriaal/?diw-id=brabantcloud_enb-83-beeldmateriaal_enb-83.beeldmateriaal-620b3fa2-a2d8-796c-eae1-b8b9ca6947b7-b9383560-8232-11e5-b37a-67853902e2f7/ Bunderstraat 66-68]
[[categorie:Bunderstraat|Bunderstraat 66-68]]
[[categorie:Bunderstraat|Bunderstraat 66-68]]
[[Categorie:Bedrijfsruimte]]
[[Categorie:Bedrijfsruimte]]

Versie van 22 mrt 2023 11:40

Boerderij/ Klompenmakerij/ Kantoor.
Bunderstraat 66-68 - 02.jpg
Bunderstraat 66-68.
Gebruik Dubbel woonhuis.
Gereed 1778.
Monumentnummer 509285
Monument status Rijksmonument

Bunderstraat 66-68 [1]

Boerderij; Klompenmakerij Kantoor, 1778.

Baksteen, gepleisterde plint. Twintigruits schuifvensters met luiken. Semi-klampdeur.
Zadeldak, oud Hollandse dakpan.
Boven ingang: St. Jozef met Kind 1883.
Jonge leilindes, ligusterhaag.
Straatbeeldtyperend.
Historisch structuurelement.

Beschrijving uit de gemeentelijke monumentenlijst 1993.[2]

Typering, situering en bouwgeschiedenis

Het vrijstaande eenlaags pand wordt van de straat gescheiden door een perkje met een ligusterhaag en vier jonge leilindes. De nokas van het gebouw ligt parallel aan de Bunderstraat.
Van de in 1778 gebouwde langgevelboerderij werd in het derde kwart van de 19de eeuw het linker schuurgedeelte verbouwd tot woning. De voormalige boerderij kreeg toen een indeling van zeven traveeën. Het pand vervult nog steeds de functie van dubbelwoning.
Het gebouw op Boschweg 8, waarin nu een architectenbureau is gevestigd, maakte eens deel uit van deze boerderij. Beide, haaks op elkaar gebouwde panden staan op een naar achteren afhellend terrein.
De boerderij heeft tevens dienst gedaan als klompenmakerij.

Beschrijving van het exterieur

Een gepleisterde plint evenals een houten gootlijst op klosjes strekt zich uit over de gehele voorgevel.
De voorgevel van Bunderstraat 66 bestaat grotendeels uit rode machinale baksteen.
Drie zesruits vensters onder getoogde strekken hebben hardstenen dorpels en eenvoudige luiken met kraalprofiel. De deur met gedeeld bovenlicht en de luiken zijn groen, de kozijnen zijn wit geschilderd. Bij een renovatie in 1975 zijn op het dak een vernieuwde schoorsteen en een dakkapel met vierruits venster aangebracht.
In de linker zijgevel zijn twee kruisvensters uitgebroken op de begane grond en in 1975 twee gekoppelde kruisvensters op de verdieping.
Het gedeelte van nummer 68, met een omvang van drie traveeën, is gebouwd met bruine handvorm bakstenen. De oorspronkelijke klampdeur met bovenlicht heeft een deurkalf met eierlijst. Twee twintigruits schuifvensters met grijs geverfde houten dorpels en getoogde strekken kunnen worden afgesloten met de oorspronkelijke luiken, die voorzien zijn van het authentieke beslag en sluitwerk. De deur en de luiken zijn donkergroen geschilderd.
De rechter zijgevel heeft een identiek twintigruits schuifvenster met luiken en een negenruits schuifvenster ter plaatse van de opkamer. Het zolderluik heeft een klein vierruits venster. Bij de nok zijn drie spitsbogige duivengaten met rustplateautjes aangebracht. Het siermetselwerk van de schoorsteen keert terug in de tuit van beide zijgevels.
Het aan de achterzijde laag aangezette en geknikte zadeldak is gedekt met rode oudhollandse pannen en aan de voorzijde met blauwe oudhollandse pannen.

Beschrijving van het interieur

De klampdeur van nummer 68 geeft direct toegang tot de herd. Hier bevindt zich een grote schouw met geprofileerde lijst en inwendige betegeling, bestaande uit afwisselend witte en schildpadtegels in ruitpatroon. In de schouw staat een platte buiskachel van het merk 'Bruno'. Deze dateert van ca. 1900 en is voorzien van diverse Jugendstil motieven. De zoldering bestaat uit een onderslagbalk, moerbalken, kinderbinten en spreidsel.
Achter de herd bevindt zich de voormalige geut met een naoorlogs granito aanrecht met keukenkastjes. Aan de linker zijde sluit een lattendeur de provisiekast af en geeft een vernieuwde deur toegang tot een slaapkamer.
Een klampdeur leidt naar het erf. Aan de rechterzijde geeft een lattendeur toegang tot de tweedelige kelder met rode en grijze plavuizen. De deur ernaast geeft toegang tot de opkamer.
Vanuit de herd treedt men via een paneeldeur de 'goeikamer' binnen. Een geheel houten wand bestaat uit een iets terugspringend centraal gedeelte met een kast en een bedstede aan beide zijden. Alle paneeldeuren hebben ovale houten deurknoppen. De indeling wordt geaccentueerd door deur- en hoekpilasters en een kroonlijst met eierlijst aan de bovenzijde. Het houtwerk is grijs en leverkleurig geschilderd. Het plafond bestaat uit smal op maat gezaagd balkwerk.

Motivatie tot plaatsing op de monumentenlijst

Met name het exterieur van nummer 68 vertoont bijzondere en zeldzame elementen en details en is bovendien gaaf wat betreft detaillering en indeling in het interieur.
Het object vormt samen met Boschweg 8 een karakteristiek geheel op een geaccidenteerd terrein.
Tevens is het van cultuurhistorische waarde in de breedste zin van het woord.

Fotoalbum

Fotoalbum Bunderstraat 66-68

Bronnen, noten en/of referenties
  1. MIP gemeente Schijndel 1990, bladzijde 37
  2. Gemeentelijke monumentenlijst 1993