Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Briefkaart Kerkstraat 1920: verschil tussen versies

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
== '''Briefkaart Kerkstraat 1920<ref> Heemblad Rond die Cluse 2018-2, jaargang 25, bladzijde 15</ref>''' ==
== '''Briefkaart Kerkstraat 1920<ref> Heemblad Rond die Cluse 2018-2, jaargang 25, bladzijde 15</ref>''' ==
'''Spoorplaat 12'''<br>
'''Spoorplaat 12'''<br>
Door de herinrichting van de [[Hoofdstraat]] en de [[Markt]] is het aanzicht anno 2018 in het centrum aanzienlijk anders dan in de jaren ’20 van de vorige eeuw, zoals deze afbeelding laat zien. Toentertijd kon je vanuit de [[Pompstraat]] recht oversteken naar het [[Kerkstraat]]je met uitzicht op de toren van de [[Servatiuskerk]]. Voor lokale kunstenaars zoals [[Johannes Henricus Heesters (1893 - 1982)|Jan Heesters]], [[Theodorus van Oorschot (1910 - 1989)|Dorus van Oorschot]] en [[Cornelis Antonius Adrianus van Domburg (1882 - 1954)|Antoon Domburg]] was deze doorkijk een pracht inspiratiebron om dat tafereel in schilderijen te verwerken. De huizen die aan de rechterkant staan zijn in het kader van de wederopbouwplannen van het tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gehavende centrum in de tweede helft van 1954 afgebroken, zodat het marktplein een meer open karakter kreeg en kerk en toren veel beter in het zicht kwamen en is daar inmiddels [[de Glazen Boerderij]] naar een ontwerp van de in Schijndel geboren architect Winy Maas gerealiseerd.
Door de herinrichting van de [[Hoofdstraat]] en de [[Markt]] is het aanzicht anno 2018 in het centrum aanzienlijk anders dan in de jaren ’20 van de vorige eeuw, zoals deze afbeelding laat zien. Toentertijd kon je vanuit de [[Pompstraat]] recht oversteken naar het [[Kerkstraat (centrum)|Kerkstraat]]je met uitzicht op de toren van de [[Servatiuskerk]]. Voor lokale kunstenaars zoals [[Johannes Henricus Heesters (1893 - 1982)|Jan Heesters]], [[Theodorus van Oorschot (1910 - 1989)|Dorus van Oorschot]] en [[Cornelis Antonius Adrianus van Domburg (1882 - 1954)|Antoon Domburg]] was deze doorkijk een pracht inspiratiebron om dat tafereel in schilderijen te verwerken. De huizen die aan de rechterkant staan zijn in het kader van de wederopbouwplannen van het tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gehavende centrum in de tweede helft van 1954 afgebroken, zodat het marktplein een meer open karakter kreeg en kerk en toren veel beter in het zicht kwamen en is daar inmiddels [[de Glazen Boerderij]] naar een ontwerp van de in Schijndel geboren architect Winy Maas gerealiseerd.
[[categorie: Spoorplaten]]
[[categorie: Spoorplaten]]
{{appendix}}
{{appendix}}

Huidige versie van 25 nov 2022 om 14:41

Briefkaart Kerkstraat 1920[1][bewerken | brontekst bewerken]

Spoorplaat 12
Door de herinrichting van de Hoofdstraat en de Markt is het aanzicht anno 2018 in het centrum aanzienlijk anders dan in de jaren ’20 van de vorige eeuw, zoals deze afbeelding laat zien. Toentertijd kon je vanuit de Pompstraat recht oversteken naar het Kerkstraatje met uitzicht op de toren van de Servatiuskerk. Voor lokale kunstenaars zoals Jan Heesters, Dorus van Oorschot en Antoon Domburg was deze doorkijk een pracht inspiratiebron om dat tafereel in schilderijen te verwerken. De huizen die aan de rechterkant staan zijn in het kader van de wederopbouwplannen van het tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gehavende centrum in de tweede helft van 1954 afgebroken, zodat het marktplein een meer open karakter kreeg en kerk en toren veel beter in het zicht kwamen en is daar inmiddels de Glazen Boerderij naar een ontwerp van de in Schijndel geboren architect Winy Maas gerealiseerd.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemblad Rond die Cluse 2018-2, jaargang 25, bladzijde 15