Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Boerenbondsgebouw: verschil tussen versies

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox gebouw
{{Infobox gebouw
| naam          = Boerenbondsgebouw.
| naam          = Boerenbondsgebouw.
| afbeelding    = [[Bestand:Bondsgebouw 01.jpg|400px|thumb|]]
| afbeelding    = Bondsgebouw 01.jpg
| tekst        =  
| tekst        = Boerenbondsgebouw aan de Bolsiusstraat
| locatie      = Toon Bolsiusstraat 9.
| locatie      = Toon Bolsiusstraat 9.
| gebruik      =  
| gebruik      =  

Versie van 4 mrt 2020 16:22

Boerenbondsgebouw.
Bondsgebouw 01.jpg
Boerenbondsgebouw aan de Bolsiusstraat

Boerenbondsgebouw Toon Bolsiusstraat 9.

Twee gebouwen hebben voor de agrarische bevolking van Schijndel een bijzondere betekenis gehad, het Patronaatsgebouw en het Boerenbondsgebouw.
Het Patronaat is in 1907 gebouwd op initiatief van deken N.W.L. Baekers aan de Vicaris van Alphenstraat. In de grote zaal houdt de R.K. Boerenbond Schijndel zijn vergaderingen, zijn bijeenkomsten en de grote landbouwtentoonstellingen van 1925, 1930 en 1935.
De jongens kunnen zich er op zondagmiddag uitleven met biljarten, kaarten en gezelschapsspelletjes.
De later opgerichte RKJB vergadert er en brengt hier zijn eerste toneelstukken voor het voetlicht.
Ook de Boerinnenbond Schijndel heeft hier zijn start.

1928
Veel verenigingen maken gebruik van het Patronaatsgebouw en de Boerenbond Schijndel besluit in 1928 een eigen Boerenbondsgebouw met woning te bouwen aan de Boterweg, naast de toenmalige Melkfabriek van C.S. “De Boerenbond”, later de Toon Bolsiusstraat.
De bovenetage, die bestaat uit een grote zaal met podium, is veelvuldig in gebruik voor allerlei vergaderingen en uitvoeringen van de Boerinnenbond, RKJB en de BJB.
Beneden zijn de eierbond, de noodslachtplaats, de groenteveiling en een winkel van de N.C.B. gevestigd. De grootste ruimte dient als inpaklokaal voor de eieren.
De aangrenzende woning wordt bewoond door achtereenvolgens: J. Schevers, W. Broeren, J.Goijaarts en W. Verhoeven, die allemaal werkzaam zijn geweest in het Boerenbondsgebouw of in het pakhuis.

1962 tot 1989

De Boerenbond Schijndel en zijn onderafdelingen en instellingen maken nauwelijks nog gebruik van het Boerenbondsgebouw. Achtereenvolgens huren de PTT, de Lagere Technische School en de Meubelhallen er enkele ruimten.
De noodslachtplaats, met een daarnaast gelegen kadaverhuisje, blijft nog enkele jaren in gebruik. Dit levert uiteindelijk voor de omgeving veel problemen op. In het kadaverhuisje wordt niet alleen slachtafval gedumpt maar wordt ook gebruikt als opslagplaats van kadavers van huisdieren en vee. Het gevolg is hiervan was een enorme stank. Vanaf 1963 haalt de N.V. Chemische Bedrijven te Son de kadavers van agrarische bedrijven aan huis op, maar het huisje blijft nog steeds als opslagplaats van slachtafval fungeren. Er volgt een jarenlang gevecht om het kadaverhuisje gesloten te krijgen. Het gebouw is van de Gemeente, het beheer voert de CAV en de noodslachtplaats is eigendom van de NCB. Wie beslist?
1980
De noodslachtplaats blijft uiteindelijk tot 1980 in werking. Door de steeds strengere eisen met betrekking tot hygiëne en volksgezondheid moet de NCB uiteindelijk ook de noodslachtplaats sluiten.