Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Belastingbetaling

Uit Schijndelwiki
Versie door Jan van Weert (overleg | bijdragen) op 17 feb 2020 om 12:15 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Sjabloon:UnderConstruction}} Brutaliteit ten top Vanaf eind 17e eeuw, onder het regime van de Staten Generaal der Verenigde Nederlanden, ging de Brabantse bevo...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is nog in bewerking door de auteur die deze heeft aangemaakt.
Gelieve daarom nog even te wachten met aanpassingen en verbeteringen
totdat deze mededeling verdwenen is. Excuses voor het ongemak.
Undcstrmrc.png

Brutaliteit ten top

Vanaf eind 17e eeuw, onder het regime van de Staten Generaal der Verenigde Nederlanden, ging de Brabantse bevolking gebukt onder allerlei soorten belastingen, die waren ingevoerd na de vrede van Munster in 1648. Voor de diverse gehuchten werden dorpelingen benaderd om die belastinggelden ook daadwerkelijk te innen. Een allesbehalve aantrekkelijk baantje want de armoede in de Meierijse dorpen had door de vele oorlogen, rondtrekkende legereenheden die vaak plunderend en rovend hun sporen achterlieten, veeziekten en misoogsten extreme vormen aangenomen. Die geldinners of collecteurs, zoals ze ook werden genoemd, zag men liever gaan dan komen en scheldpartijen richting die goedwillende collectanten waren geen zeldzaamheid. Om een goed beeld te krijgen was een deugdelijke administratie van belang, want die vormde immers de basis voor het belastingstelsel. We schrijven 16 december 1755. Op die dag trekken Ruth Vrensen, een van de regerende schepenen en Gijsbert Adriaans, de vertegenwoordiger van de hertgang Lutteleind, de stoute schoenen aan en doen hun ronde namens de ziek op bed liggende vice-president Isaac Scriba. Ze doen elk huis aan en noteren keurig het hoofd van het gezin, de naam van de vrouw des huizes, het aantal kinderen van boven de 16 en beneden de 16, knechten en meiden en tevens maken ze de balans op van het aantal stuks vee. Soms een risicovolle onderneming want de meeste bewoners waren niet gecharmeerd van al die belastingmaatregelen en af en toe kregen de heren dan ook de ‘volle laag’. Rond 10 uur arriveren ze bij het huis van een zekere Dirk Heesakkers op de Keur, die op dat moment zijn ‘secreet’ aan het vegen is. Hij kijkt al bedenkelijk als hij de twee heren ziet aankomen. Enigszins geïrriteerd spreekt ie Gijsbert op een min of meer dreigende toon aan en zegt: “Wat komde hier maaken off doen, ik ken u niet, maar u [waarmee hij Ruth bedoelt] ken ik wel….gij bent een eerlijk man”. Blijkbaar heeft hij het op Gijsbert gemunt, maar waarom is onduidelijk. Misschien hebben ze het in het recente of verre verleden al eens eerder met elkaar aan de stok gehad. Zonder verder nog een woord met hem te wisselen pakt hij volgens de beschreven akte ‘een hantvol stront waar meede hij besich was van den hoop te nemen’ en heeft daarmee Gijsbert ‘in sijn aangesigt en op sijn lijff gesmeeten en selfs tot tweemaal toe’. Daar bleef het niet bij. Hij grijpt naar de schop waarmee hij alle uitwerpselen aan het wegwerken was en brengt Gijsbert een drietal slagen toe, grijpt hem vervolgens bij zijn haren waarvan hij er een serie uittrekt en dan springt Ruth ertussen, die met moeite zijn compagnon uit diens benarde positie weet te bevrijden. De hevig geschrokken Gijsbert was helemaal ontdaan en moest helaas onverrichter zake terugkeren naar huis. De akte spreekt van een ‘smertelijke ontmoeting’ tussen Dirk en Gijsbert. Of het slachtoffer na dit ernstig voorval nog langer in functie is gebleven weten we niet.