Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Antonius van de Rijdt (1913 - 2000)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antonius van de Rijdt
Persoonsinformatie
Volledige naam Antonius van de Rijdt
Roepnaam Toon
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 16 april 1913
Overl.plaats Schijndel
Overl.datum 28 februari 2000
Partner(s) Martina (Martha) Hellings
Beroep(en) controleur
Bidprentje Antonius van de Rijdt (1913-2000).jpg

Martha Hellings (1912-1992).jpg

Antonius (Toon) van de Rijdt[1][bewerken | brontekst bewerken]

De heer Van de Rijdt ontving in 1974 de eremedaille in brons verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau omdat hij veertig jaar in dienst was van Jansen de Wit, laatstelijk als controleur.

Gouden huwelijksfeest Van de Rijdt – Hellings [2][bewerken | brontekst bewerken]

Op woensdag 28 maart 1990 zal het 50 jaar geleden zijn dat Toon van de Rijdt en Martha Hellings elkaar het jawoord gaven. De bruidegom mocht voor deze gelegenheid een paar dagen zijn diensttijd onderbreken. Het was mobilisatietijd, een paar maanden voor het uitbreken van de oorlog, die het echtpaar gelukkig zonder kleerscheuren doorkwam.
In hun huis aan de Sint Servatiusstraat zijn zij al die 50 jaar blijven wonen. Het echtpaar kreeg 8 kinderen, 4 zonen en 4 dochters. Voor Martha dus handenvol werk waar nog bijkwam dat zij haar bejaarde ouders in huis nam.
Toon werkte intussen bij Jansen de Wit waar hij ruim 42 jaar als breier werkzaam was. Daarvoor werkte hij van zijn 13e tot zijn 20e bij verschillende klompenmakers. Voor Jansen de Wit was Toon een goeie. Niet alleen vanwege zijn vakmanschap, er rolden miljoenen sokken uit zijn machines, maar tevens zorgde hij steeds voor aanvoer van personeel. Alle acht de kinderen hebben bij hetzelfde bedrijf gewerkt. Een tijdlang is het zelfs zo geweest dat moeder Van de Rijdt haar man met acht kinderen naar de fabriek zag vertrekken.
De leukste herinneringen aan vroeger zijn voor de gouden bruid het lezen en vooral het voorlezen aan de kinderen, haar grootste hobby. Met open mondjes zaten ze allemaal aan haar voeten. Ook het breien van kinderkleding en vooral het potje kaarten. Tegenwoordig gaat dit alles jammer genoeg niet meer. De gezondheid speelt haar parten en sinds enkele jaren verblijft zij om die reden in Huize Barbara.
Toon houdt haar daar elke dag enkele uren gezelschap. De gouden bruidegom is echter nog springlevend. Op de brommer rijdt hij dagelijks naar Wijbosch, doet boodschappen, kookt voor zichzelf en een zoon die nog thuis woont, gaat wekelijks zijn partijtje biljarten en is daarnaast nog graag bezig in zijn schuur. Daar houdt hij zich bezig met het vervaardigen van lijsten en andere houtproducten.
Beiden kijken verlangend uit naar de 28e. Temidden van hun kinderen en de 15 kleinkinderen zullen ze dan de dag van hun leven beleven.
De feestdag begint met een H. Mis in de Sint Servatiuskerk om kwart voor drie. In zaal De Kafmolen bestaat tussen 6 en half 8 gelegenheid het gouden paar te feliciteren.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Gemeentebestuur Schijndel 1960 - 1990, BHIC 5183/4026 (1971 - 1979)
  2. Schijndels Weekblad 22 maart 1990