Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Antonius Josephus Maria Bolsius (1850 - 1906)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antonius Josephus Maria Bolsius
Persoonsinformatie
Volledige naam Antonius Josephus Maria Bolsius
Roepnaam Toon
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 27 april 1850
Overl.plaats Kotzschenbroda Niederlößnitz (D)
Overl.datum 13 oktober 1906
Beroep(en) fabrieksdirecteur

raadslid

Bidprentje Bolsius_ Antonius Josephus Maria_ (1850-1906)

Antonius Josephus Maria (Toon) Bolsius[bewerken | brontekst bewerken]

Antonius Josephus Maria Bolsius, geboren 27 april 1850 te Schijndel, zoon van Hendricus Gijsbertus Josephus Bolsius geboren in ’s-Hertogenbosch (1817 – 1885) van beroep medicinale dokter en Allegonda Smits geboren in Schijndel (1813 – 1881) grondeigenaar, als tweede kind in een gezin met vijf kinderen waarvan er twee vroegtijdig overleden en een dood werd geboren, Toon, van beroep directeur, overleed op 13 oktober 1906 in Kotzschenbroda Niederlößnitz in Duitsland.

Toon Bolsius was de grondlegger van de huidige kaarsenfabriek “N.V. Alpengloei” te Schijndel. Dit bedrijf werd door hem gesticht omstreeks het jaar 1870. In 1879 werd hij lid van de gemeenteraad en bleef dit tot zijn dood. In 1896 werd hij lid van de provinciale staten van Noord-Brabant.
Grote verdiensten heeft hij verworven voor het boerenbelang. Hij was een der eersten, die een afdeling oprichtte van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond. Dit was dan de Boerenbond Schijndel. Vele andere instellingen van de N.C.B. hebben mede aan de voortvarendheid en de vastberadenheid van de heer Bolsius hun ontstaan te danken. Genoemd mogen worden, de brandverzekering van de boerenbond, de veeverzekering en de zuivelbond.
Hij was de grote stuwkracht voor de oprichting van de Schijndelse zuivelfabriek. Voor de grote verdiensten welke hij voor het boerenbelang heeft verworven, werd besloten zijn naam te verbinden aan de straat waar de zuivelfabriek staat, welke vooral door zijn onvermoeibare ijver en overredingskracht tot stand kwam. Deze naam wordt in de volksmond nog “Boterweg” genoemd; uiteraard sinds de totstandkoming van de Boterfabriek.