Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Aannemersbedrijf P. van Galen

Uit Schijndelwiki
Versie door Hvdbrand (overleg | bijdragen) op 20 apr 2022 om 20:23
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Aannemer P. van Galen.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Toen van Galen 16 jaar oud was (1912) trad hij als knecht in dienst bij timmermansbaas Kuijpers in Eerde, die hoofdzakelijk klantenwerk verrichtte.

Zijn eerste baas in Schijndel was Gradje Pijnenburg, waar hij mede werkte aan het timmerwerk van een nieuw huis aan de Voortstraat.

Nog enige tijd werkte hij bij Toon Pennings.

Onder de timmermansbaas Gijs van Liempd, werkte hij aan het bouwen van een verdieping op de zuidzijde van de Pastorie Centrum in de, toen nog, Sint Servatiusstraat, inmiddels Vicaris van Alphenstraat geheten. Ook het aannemersbedrijf van Heeswijk te Best heeft hem als knecht gekend.

In 1918 kwam Van Galen in Schijndel wonen.

Omstreeks 1927 begon hij voor zichzelf te werken en bouwde in die tijd, in compagnonschap met Willem van Woezik (1892 - 1980) een huis aan de Bunderstraat en de boerderij van de bloemist Vorstenbosch te Wijbosch.

Geheel alleen nam hij omstreeks 1935 aan een bakkerij met woonhuis aan de Stationsstraat.
In samenwerking met Lambertus van Geffen te Eerde bouwde hij zijn eigen woonhuis met timmerwinkel aan de Bunderstraat.

Ook van Galen heeft moeilijke tijden gekend. Toen hij nog niet voldoende bij machte was om een cirkelzaag met motor te kopen, gebruikte hij als beweegkracht voor die zaag, een speciaal daartoe met rijwielonderdelen geconstrueerd werktuig waarmede door middel van menselijke kracht en een vliegwiel, de cirkelzaag in beweging werd gebracht. Een jaloezieband fungeerde daarbij als drijfriem. De vrouw van deze aannemer kon er smakelijk om lachen, als zij nog dacht aan de tijd, waarin ook zij nog wel eens het “rijwiel” besteeg, om als aandrijvingskracht te fungeren.

Op deze wijze werd zelfs raamhout gezaagd. Gelukkig behoort deze tijd weer tot het verre verleden. Evenals vele anderen, heeft ook van Galen zijn woonhuis tijdens Schijndels beschieting moeten verlaten. Met de bevrijding zag hij, hoe niet alleen vele deuren en kasten in zijn woonhuis waren kapot gehakt en opgestookt, maar dat ook zijn timmerwinkel niet gespaard was gebleven. Al het steigerhout was kapot gezaagd, het gereedschap, alsmede de houtvoorraad waren geheel verdwenen. Als werken, na de oorlog door deze aannemer aangenomen, mogen worden genoemd, twee boerderijen in Laverdonk. Deze aannemer, die zich bepaald tot de particuliere woningbouw, heeft echter ook acht woningwetwoningen in de Hertog Jan II laan gebouwd.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemblad Rond die Cluse 2017-1, jaargang 24, bladzijde 10