Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Aakendonk

Uit Schijndelwiki
Versie door Jan van Weert (overleg | bijdragen) op 20 apr 2023 om 14:47
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Aakendonk[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 14 oktober 1966.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Aanduiding in het kadaster, terwijl de gronden aldaar reeds van oudsher als zodanig werden aangeduid.

Land in die Akendonck ca 1610 (CvB 280a); het perceel Aakendonk in gebruik genomen tot leemdelving 1903 (NA 58); Aakendonk 1966 (CS 130). Aak kan een vorm zijn van het woord eik. (Verdam - 303); donk betekent hoogte, zandige opduiking in een moerassig terrein. Of is het de donk bij het Aaken, de kleine Aa?

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

Aakendonk.
Voor meer details klik hier
Aakendonk.
Voor meer details klik hier
Deze foto van Tonnie Pennings is gemaakt door Jan Akkermans in de tijd dat hij in de boerderij van Den Blanken woonde. Het is de enige foto die van haar bewaard is gebleven, vastgeplakt in een glazen lijst.
Het strobalen huis van de familie Simons in aanbouw op de Aakendonk.

De Aakendonk is bepaald niet de drukste straat in Schijndel. Ver weg van het kabaal van het centrum, tussen Veghelsedijk en de Achterdijk bij de Zuid-Willemsvaart, ligt deze weg verscholen in het fraaie Wijboschbroek. Slechts één woning is hier te vinden, te weten het huis van Maria en Driek Pennings. Driek heeft in het rechter deel van het huis zijn fietsenwerkplaats gehad. Hun dochter Tonnie Pennings heeft het huis overgenomen en leefde er tot een paar jaar voor haar dood. Zij was getrouwd met Martien van Gerwen, die in de jaren '80 overleed.

Tonnie heeft ooit de kachel geleegd in een vuilnisemmer die tegen het huis stond, maar er zaten nog gloeiende kooltjes in. De emmer ging branden en het vuur sloeg onder de pannen door naar binnen. Voorbijgangers hebben de brandweer gebeld die met loeiende sirenes bij haar huis aankwamen. Het verhaal gaat dat Tonnie de brandweerlieden eerst koffie aanbood, dat blussen kon ook straks nog wel. Het huis is in 2013 verkocht aan de familie Simons die er sinds 2015 zijn begonnen aan de bouw van een strobalen woning direct achter het oude huisje. De Aakendonk is de enige verharde weg naar het Haagse Bosch, waar verscholen tussen de bomen een oude boerderij staat. Hier woonde vroeger de familie Den Blanken. Het verhaal gaat dat de Aakendonk tot aan dit punt verhard is, omdat moeder Den Blanken vanwege haar slechte gezondheid met enige regelmaat met de ziekenauto moest worden opgehaald. ’s Winters of wanneer er veel regen was gevallen, kon de ambulance het huis niet bereiken, reden voor het gemeentebestuur om daar iets aan te doen. Toch is dit niet de werkelijke reden van de verharding van de Aakendonk. Piet den Blanken heeft de Aakendonk opgegeven toen er een landelijke actie was om elk huis in Nederland verhard bereikbaar te maken. En die aanvraag is ook daadwerkelijk uitgevoerd.

Volgens de onvolprezen studie van Henk Beijers e.a. over het Schijndelse landschap, is de naam Aakendonk samengesteld uit “aak” wat “eik” kan betekenen en “donk” wat staat voor “een hoogte in een moerassige omgeving”. Maar tegelijk suggereert hij dat “Aaken” mogelijkerwijs ook zou kunnen staan voor “Aa” in de betekenis van “kleine Aa” in verband met de Aa die hier niet ver vandaan lag in de tijd dat de Zuid-Willemsvaart er nog niet was.
Wie zijn conditie op peil wil houden, is bij de Aakendonk op het goede adres. Hier ligt, enigszins aan het oog onttrokken door het struikgewas, de trimbaan die de gemeente in de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft aangelegd.

Bewoners van de Aakendonk in 1967[3]:[bewerken | brontekst bewerken]

De Aakendonk behoorde bij de Servatiusparochie Wijbosch.

Nr. Voornaam Tussenvoegsel Achternaam Opmerking
2 Mar. M. van Gerwen
2 M. van de Vorstenbosch Wed. Pennings
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 29 juli 2010
  3. Huisnummerregister Schijndel 15 april 1967 (BHIC 4514/4515)