Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Den Berg

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
== '''Buurtschap "Den Berg"''' ==
== '''Buurtschap "Den Berg"''' ==
In het [[Wijbosch]] bij de grens met Sint Oedenrode was er de buurtschap “De Berg”. Voor de grensbewoners was het gemakkelijk om zich aan de plaatselijke gezagshandhavers te onttrekken. Men kon simpelweg de scheidslijn oversteken, zodat veldwachters het nakijken hadden. Buiten hun gemeentegrenzen hadden de veldwachters immers geen bevoegdheid.<br>
In het [[Wijbosch]] bij de grens met Sint Oedenrode was er de buurtschap “De Berg”. Voor de grensbewoners was het gemakkelijk om zich aan de plaatselijke gezagshandhavers te onttrekken. Men kon simpelweg de scheidslijn oversteken, zodat veldwachters het nakijken hadden. Buiten hun gemeentegrenzen hadden de veldwachters immers geen bevoegdheid.<br>
Wat betreft de bewoners van De Berg was het zo dat die bij veel mensen in het “dûrp” niet al te goed bekend stonden. “Scharrelaars, rommelaars, schooiers…” zo werd er wel over hen gesproken. Het kwam nogal eens voor dat zij verdacht werden. Voor ogen moet worden gehouden, dat er misschien wel al te gemakkelijk met een beschuldigende vinger in een bepaalde richting werd gewezen. De mensen van Den Berg hadden het niet breed. Hun huizen waren vaak niet veel meer dan krotten. Velen hadden geen vast werk. Men deed er van alles aan om wat te verdienen. <br>Een bekend iemand van De Berg was “Toon Drieduim” (Merkx). Deze verdiende zijn kost door vee naar de veemarkt in Den Bosch te drijven en door als ijzerboer bij de mensen langs de deur te gaan. <br>Andere bekende personen waren de “kaûwe” (Havinga). Hij had die bijnaam omdat Louis Havinga indertijd met een soldeerbout langs de huizen ging om olielampen, zinken emmers e.d. te repareren. Hij was als het ware een “kaûwe” smid.<br> Jèntje de Vetsmelter, die in een oude treinwagon woonde, kocht jonge bokken op en slachtte die. <br>Mie de Klapekster verdiende wat bij door koeien te voet van de Bossche Markt naar het slachthuis van [[Gebr. Geerkens|Geerkens]] te leiden.<br> Halfmôi bracht wit zand op bestelling bij de mensen thuis.
Wat betreft de bewoners van De Berg was het zo dat die bij veel mensen in het “dûrp” niet al te goed bekend stonden. “Scharrelaars, rommelaars, schooiers…” zo werd er wel over hen gesproken. Het kwam nogal eens voor dat zij verdacht werden. Voor ogen moet worden gehouden, dat er misschien wel al te gemakkelijk met een beschuldigende vinger in een bepaalde richting werd gewezen. De mensen van Den Berg hadden het niet breed. Hun huizen waren vaak niet veel meer dan krotten. Velen hadden geen vast werk. Men deed er van alles aan om wat te verdienen. <br>Een bekend iemand van De Berg was “Toon Drieduim” (Merkx). Deze verdiende zijn kost door vee naar de veemarkt in Den Bosch te drijven en door als ijzerboer bij de mensen langs de deur te gaan. <br>Andere bekende personen waren de “kaûwe” (Havinga). Hij had die bijnaam omdat Louis Havinga indertijd met een soldeerbout langs de huizen ging om olielampen, zinken emmers e.d. te repareren. Hij was als het ware een “kaûwe” smid.<br> Jèntje de Vetsmelter, die in een oude treinwagon woonde, kocht jonge bokken op en slachtte die. <br>Mie de Klapekster verdiende wat bij door koeien te voet van de Bossche Markt naar het slachthuis van Geerkens te leiden.<br> Halfmôi bracht wit zand op bestelling bij de mensen thuis.


[[Categorie:Wijken]]
[[Categorie:Wijken]]
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)