Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van De smid

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 2: Regel 2:


=== '''Uitoefening van het vak''' ===
=== '''Uitoefening van het vak''' ===
Een belangrijke plaats in de dorpsgemeenschap vervulde vanouds de smid. In de eerste plaats was hij degene die de paarden besloeg, waarbij hoefijzers en spijkers in de regel zelf door hem gemaakt werden. Daarnaast vervaardigde hij op bestelling sloten, grendels, muurankers, hekwerk, en nog veel meer. Ook voor de aanschaf en reparatie van landbouwwerktuigen en allerhande gereedschappen, zoals ploegen, gaffels, schoppen en zeisen, was de smid de aangewezen persoon. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de smid erbij werd gehaald wanneer je het zelf niet kon maken. Hij was bijvoorbeeld de enige die ijzer gloeiend kon maken en het vervolgens kon verwerken. Klinknagels vastzetten was ook het werk van de smid. Vanaf 1880 onderging het werk binnen de smederij  een grote verandering. Steeds meer half-fabrikaten en compleet afgewerkte, in fabrieken gemaakte, producten maakten veel van het vroegere tijdrovende werk van de smid overbodig. Vele artikelen kwamen in de ijzerhandel terecht en konden voortaan kant en klaar gekocht worden. De smid op zijn beurt ontwikkelde zich ook verder. Vaak werd hij tevens vertegenwoordiger en verkoper van fietsen en landbouwmachines. In 1925 waren er 5 smederijen in Schijndel. Een daarvan was de [[Smederij van Thiel|smidse]] van [[Johannes Gerardus van Thiel (1910 - 1990)|Jan van Thiel]].<br>
Een belangrijke plaats in de dorpsgemeenschap vervulde vanouds de smid. In de eerste plaats was hij degene die de paarden besloeg, waarbij hoefijzers en spijkers in de regel zelf door hem gemaakt werden. Daarnaast vervaardigde hij op bestelling sloten, grendels, muurankers, hekwerk, en nog veel meer. Ook voor de aanschaf en reparatie van landbouwwerktuigen en allerhande gereedschappen, zoals ploegen, gaffels, schoppen en zeisen, was de smid de aangewezen persoon. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de smid erbij werd gehaald wanneer je het zelf niet kon maken. Hij was bijvoorbeeld de enige die ijzer gloeiend kon maken en het vervolgens kon verwerken. Klinknagels vastzetten was ook het werk van de smid. Vanaf 1880 onderging het werk binnen de smederij  een grote verandering. Steeds meer half-fabrikaten en compleet afgewerkte, in fabrieken gemaakte, producten maakten veel van het vroegere tijdrovende werk van de smid overbodig. Vele artikelen kwamen in de ijzerhandel terecht en konden voortaan kant en klaar gekocht worden. De smid op zijn beurt ontwikkelde zich ook verder. Vaak werd hij tevens vertegenwoordiger en verkoper van fietsen en landbouwmachines. In 1925 waren er 5 smederijen in Schijndel. Een daarvan was de smidse van [[Johannes Gerardus van Thiel (1910 - 1990)|Jan van Thiel]].<br>


=== '''Willem Vugts''' ===
=== '''Willem Vugts''' ===
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)