Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van PTT Post

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
== '''PTT Post''' ==
== '''PTT Post''' ==


De Postwet van 1850 waarin was bepaald:<br><br>
De Postwet van 1850 waarin was bepaald:<br>
'''''“in elke gemeente van het Rijk wordt achtereenvolgens en zoodra de omstandigheden dit toelaten, eene gelegenheid tot het ontvangen en verzenden van brieven met post geopend”,''''' <br><br>
'''''“in elke gemeente van het Rijk wordt achtereenvolgens en zoodra de omstandigheden dit toelaten, eene gelegenheid tot het ontvangen en verzenden van brieven met post geopend”,''''' <br>
bleef voor Schijndel niet zonder betekenis. Vanaf 1 maart 1851 was er in Schijndel een postkantoor gevestigd. Al te veel moet daar echter niet van voorgesteld worden. Het postkantoor was bij een particulier aan huis, waarbij een openstaande bovendeur of raam als loket fungeerde. Overigens, tot 1852 moest de ontvanger van brieven de porto betalen. <br>Tot aan de Eerste Wereldoorlog had de postbode in Schijndel het niet erg druk. Slechts “bijzondere” personen en de in Schijndel gevestigde bedrijven zagen de postbode min of meer regelmatig verschijnen.
bleef voor Schijndel niet zonder betekenis. Vanaf 1 maart 1851 was er in Schijndel een postkantoor gevestigd. Al te veel moet daar echter niet van voorgesteld worden. Het postkantoor was bij een particulier aan huis, waarbij een openstaande bovendeur of raam als loket fungeerde. Overigens, tot 1852 moest de ontvanger van brieven de porto betalen. Tot aan de Eerste Wereldoorlog had de postbode in Schijndel het niet erg druk. Slechts “bijzondere” personen en de in Schijndel gevestigde bedrijven zagen de postbode min of meer regelmatig verschijnen.


Post- en telefoonkantoor stonden los van elkaar. Werd er in 1893 al gesproken over de vestiging van een rijkstelefoonkantoor, het duurde tot 1901 voordat die er ook daadwerkelijk kwam. Het werd gevestigd in het huis van J. Mallens senior, terwijl zijn zoon als eerste telefoondienst ging doen. <br>In 1905 kwam er een aparte spreekcel. Een flinke groei in het briefverkeer trad op tijdens de mobilisatie 1914-1918. Vele Schijndelse jongens moesten ’s konings wapenrok aantrekken, wat leidde tot een levendige correspondentie over en weer. Verder waren er in Schijndel tijdens de Eerste Wereldoorlog behoorlijk wat soldaten gelegerd, de [[Gele Rijders]] bijvoorbeeld. Hun verblijf hier betekende eveneens een stijging van het briefverkeer.<br>
Post- en telefoonkantoor stonden los van elkaar. Werd er in 1893 al gesproken over de vestiging van een rijkstelefoonkantoor, het duurde tot 1901 voordat die er ook daadwerkelijk kwam. Het werd gevestigd in het huis van J. Mallens senior, terwijl zijn zoon als eerste telefoondienst ging doen. In 1905 kwam er een aparte spreekcel. Een flinke groei in het briefverkeer trad op tijdens de mobilisatie 1914-1918. Vele Schijndelse jongens moesten ’s konings wapenrok aantrekken, wat leidde tot een levendige correspondentie over en weer. Verder waren er in Schijndel tijdens de Eerste Wereldoorlog behoorlijk wat soldaten gelegerd, [[de Gele Rijders]] bijvoorbeeld. Hun verblijf hier betekende eveneens een stijging van het briefverkeer.<br>


=== '''Nieuwe locatie''' ===
=== '''Nieuwe locatie''' ===
Het postkantoor in Schijndel had inmiddels een “eigen” accommodatie gekregen. Diende eerst het huis van de “brievengaarder” als postkantoor, in 1914 werd de PTT gehuisvest in een nieuw gebouwd rijksgebouw aan de [[Hoofdstraat]]. Schijndel telde na de Eerste Wereldoorlog al spoedig meer dan 10 postbodes. Een groot aantal, zo op het eerste gezicht. Bedacht moet echter worden dat het hier vooral ging om hulpbodes, die ook nog ergens anders een bron van inkomsten hadden. Immers de aanvoer van post was te onregelmatig om ze full-time in dienst te nemen.
Het postkantoor in Schijndel had inmiddels een “eigen” accommodatie gekregen. Diende eerst het huis van de “brievengaarder” als postkantoor, in 1914 werd de PTT gehuisvest in een nieuw gebouwd rijksgebouw aan de Hoofdstraat. Schijndel telde na de Eerste Wereldoorlog al spoedig meer dan 10 postbodes. Een groot aantal, zo op het eerste gezicht. Bedacht moet echter worden dat het hier vooral ging om hulpbodes, die ook nog ergens anders een bron van inkomsten hadden. Immers de aanvoer van post was te onregelmatig om ze full-time in dienst te nemen.


=== '''Hulp-postkantoor''' ===
=== '''Hulp-postkantoor''' ===
Regel 16: Regel 16:
* C. Hutten 1915-1923,<br>
* C. Hutten 1915-1923,<br>
* N.M. Numans 1923-1930,<br>
* N.M. Numans 1923-1930,<br>
* H.M. Scholte 1930-1938.
* H.M.Scholte 1930-1938.


[[Categorie:Openbare gebouwen]]
[[Categorie:Openbare gebouwen]]
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)